Aircraft Status (Drone Durumu)
DJI Go Programı içerisinde ana menü üzerinde sol üst kısımda bulunan Drone ve Kumanda Açık ve birbirlerine bağlı iken ( Kumanda üzerindeki bilgi ışığının sabit yeşil yanması gerekli ) Sol üst kısımda bulunan ‘’ DJI ‘’ Logosunun yanındaki butona tıklamanız durumunda açılan pencerede cihazınızın anlık durumunu var ise uyarıları görebilirsiniz. Drone ve kumandanız güncel durumda ve Compass (Pusula) değerleriniz normal seviyelerde ise Aircraft Status ( Drone Durumu) Kısmında ‘’ NORMAL ‘’ yazısı geçmesi gerekiyor.
‘’Compass Error’’ Aircraft Status kısmında COMPASS bölümü yanında ‘’Error’’ ibaresi gözüküyor ise. Yine error yazan kısmın yanında bulunan ‘’ Calibrate ‘’ yazısına tıklayıp. Karşınıza çıkan pencerede ‘’OK’’ butonuna tıklayınız. Ve gösterildiği şekişde ‘’ Drone düz konumda iken yerden 1.5mt yükseklikde kendi etrafında sola doğru 1 tam tur, ve ardından drone yan pozisyonda iken yine kendi etrafında 1 tam tur sola doğru döndürmeniz gerekiyor. Kalibrasyon başarı ile tamamlandığında Drone’unuzun arka kısmında bulunan ışığın yeşil olarak yanıp söndüğünü ve ekranda Calibration Complate ibaresini göreceksiniz. Drone’unuzun arka kısmında bulunan ışık kırmızı yanıyor ve ekranda hata mesajı görünüyorsa, Metal ve benzeri maddelerden uzaklaşarak, aynı adımları tekrar etmeniz gerekmektedir. Unutmamalıyız ki Compass kalibrasyonu cihazın havada sağlıklı bir şekilde stabil uçmasının en önemli unsurlarından bir tanesidir.
Genel Ayarlar
DJI Go Programında ana ekranda iken, ekranın üst sağ köşesinde bulunan 3 Nokta simgesine tıklamanız durumunda açılacak ekranda genel ayarlar sayfası karşınıza çıkacaktır. (Görselde bulunan ekran). Bu sayfada en üst sırada DRONE simgesi Drone ayarlarını, Altında bulunan Sensör ayarlarını, onun altında bulunan kumanda simgesi Kumanda ayarlarını, HD simgesi görüntü aktarım ayarlarını, Batarya simgesi batarya ayarlarını, gimbal simgesi Gimbal ayarlarını ve onun altında bulunan 3 nokta simgesi de bir başka ayarlar sayfasına ulaşmanızı sağlamaktadır.
En üst bölümde bulunan ‘’Home Point Settings‘’
Drone’unuzun ‘’ Ev Noktası ‘’ Sinyal kopmasında ve ya Return to Home modunda iken gidip iniş yapacağı yeri ayarlamanızı sağlar.
Home Point ayarlarında bulunan “ok” işareti drone’unuzun bulunduğu yeri “Home Point” olarak belirlemenizi sağlar.
Küçük adam simgesi ile ok işareti simgesi ise bu ev noktasının denetleyicisini (uzaktan kumandanın) bulunduğu yere ayarlar. Bu, eğer hareket eden bir şeyin, örneğin, bot ya da teknenin üzerindeyseniz oldukça yarar sağlayan bir özelliktir.
Multiple Flight Modes
Multiple Flight Modes ibaresi sırasında bulunan butonu aktif (Yeşil) etmeniz durumunda Kumanda üzerinde bulunan uçuş modlarını değiştirme simgesinin kilidini kaldırmış olursunuz.
Kumandada bulunan modları görseldeki gibi de görebilirsiniz.
Positioning mode (P-MODE)
Bu uçuş modu drone üzerinde bulunan bütün sensörleri aktive eder. Bu pilotlara daha istikrarlı bir uçuş sunar.
Attitude ya da ATTI mode (A-MODE)
Bu mode açık olduğu zaman drone, rüzgar ve hava şartlarından daha fazla etkilenmektedir. Bu yüzden daha dikkatli bir uçuş yapmak gerekmektedir. Bu dezavantajların yanı sıra artık sizi durduran bir “otomatik fren” olmayacak. Birçok film yapımcısı çekimlerini bu modda yapmaktadır. Bu şekilde uçuş yapan dronelarda en yumuşak hareketler dahi algılanabiliyor.
Sport mode (S-Mode)
Bu uçuş modunda ulaşabileceğiniz en yüksek uçuş hızına çıkabilirsiniz. Bu mod işaretlendiğinde bütün GPS uyduları da kapanmaktadır. Aynı zamanda engel sensörlerinin de kapalı olduğunu unutmamakta fayda var.
Return to Home Altitude (Eve Dönüş Yüksekliği Ayarlaması)
Bu modu ayarlamadan önce çevrenizde 5 metre karelik bir alanda herhangi bir engel olmamasına ve Drone’un iniş yapacağı alandaki zeminin düz olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Düz bir zemin olmaması halinde, kontrolünüz dışında bir iniş gerçekleşirse drone üzerinde bulunan kameranın zarar görme ihtimali olabilir. Buna ek olarak “Return to Home” modunda yer alan yüksekliği ayarlarken etrafınızdaki bina ve ağaçlara dikkat etmelisiniz. Drone “Eve Dönüş” moduna farklı sebeplerden dolayı geçebilir, örneğin sinyal bağlantınız koptuğunda. Bu esnada drone belirlediğiniz metre kadar yukarı çıkarak “Eve Dönüş” sürecini tamamlar.
sürecini tamamlar.
Beginner Mode (Amatör Modu)
Bu mod eğer yeni bir drone kullanıcısı iseniz sizin için çok daha güvenli ve faydalıdır. Bu mod açıkken GPS ayarları, mesafe ve yükseklik gibi ayarlar otomatik olarak ayarlanıyor. “Beginner Mode”tayken açık havada bir uçuş yapıyorsanız Compass haricinde endişe edebileceğiniz bir durum yok. Drone’unuz yeterli GPS bağlantısı olmadan ve Ev Noktasını belirlemeden çalışmayacaktır.
Max Flight Altitude (Azami Uçuş Yüksekliği)
Bu ayar sayesinde Drone’unuza yükseklik sınırlaması yapabilirsiniz. Ülkemizde bu sınır yasal olarak 120mt olarak belirlenmiştir.
Max Distance ( Azami uzaklık menzili)
Bu ayar sayesinde Drone’unuza menzil sınırlaması yapabilirsiniz. Bu sınırlama sayesinde dalgınlığın sebep olabileceği fazla mesafe uzaklaşma sıkıntısını önlemiş olacaksınız. İstenildiği taktirde bu sınırlama ayarı komple deaktif duruma da getirilebilir.
Advanced Settings ( Gelişmiş Ayarlar) ( EXP Ayarları)
Bu ayarlar size nasıl bir uçuş yapmak istediğiniz hakkında seçenekler sunmaktadır. Burada isterseniz daha yumuşak bir uçuş için hassaslık dengesini ayarlayabilirsiniz. “Pan” ve “yaw” adı verilen hareketlerin ayarlarını buradan değiştirebilirsiniz. Kumanda sticklerini hareket ettirdiğinizde grafik üzerindeki değişimlere göre uçuş hassasiyetinizi kişisel olarak ayarlayabilirsiniz. Standart ayarlar 0.20 , 0.20, 0.20 olarak gelmektedir.
Sensors: IMU (Inertial Measurement Unit)
Bu sistem dronun uçması için gereken 3 sistemin ayarını içerir; 3-axisli ivmeölçer, 3-axisli açısal hız ve barometrik yükseklikölçer ayarları. Bu ayarlar dronun havada bulunduğu konumu sabitlemesini sağlar.
Not: Eğer drone uçuş esnasında garip yalpalamalar yapıyor ve uzaktan kumandanın tepkilerine isteğinizin dışında tepkiler veriyorsa IMU ayarlarını gözden geçirmeniz ve tekrar kalibre etmeniz gerekebilir.
RC Signal Lost
Bu ayar, eğer drone ile uzaktan kumanda arasında bağlantı koparsa dronun yapmasını istediğiniz görevi belirlemenize imkan veriyor. Bu görevler arasında drone aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilmektedir;
- “Eve Dönüş” modu dahilinde gerçekleşen eve dönüş işleminin yapılması.
- Bölge içerisinde havada kalması.
- Otomatik olarak bağlantının koptuğu yerde iniş yapması.
Not: Burada size tavsiye ettiğimiz işlem drone ayarlarını sinyal kaybı olması durumu ihtimaline karşı “Eve Dönüş” modunda tutmanız ve dronu uçurmadan önce bölgenin yüzeyinin inişe uygun olduğundan emin olmanız yönündedir. Dronun sinyalinin ne kadar uzakta bağlantısının kopacağından ve sinyalin geri gelip gelmeyeceğinden asla emin olamazsınız.
Visual Navigation Settings ( Engel Tan?ma Sensörleri Ayar?)
Enable Visual Sensing System
- Buradan multikopterinizin engellerden korunmasını sağlayan sensör ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Enable Vision Positioning
- Bu özellik GPS sinyallerinin zayıf olduğu ya da kapalı alanlarda yapılan uçuşlarda dronun istikrarlı bir şekilde uçmasını sağlar.
ActiveTrack
- ActiveTrack açık olduğu sırada dronun otomatik olarak geriye doğru hareket etmesini ve istediğiniz nesneyi takip etmesini sağlar.
Remote Controller Settings
Bu bölüm “remote controller” üzerindeki özelliklerin nasıl kullanılacağı ve hangi amaçlar için kullanılacağını açıklar. Anlatım, “Mode 2”seçili ayar için yapılmıştır.
Gimbal Wheel Speed
Buradan gimbalın ne kadar hassas bir şekilde hareket etmesini istiyorsanız ayarlayabilirsiniz. Buradan yapacağınız ayarlama fiziksel olarak uzaktan kumandanın sol bölmesinde yer alan tırnaklar tarafından hissedilecektir.
Remote Controller Calibration
Uzaktan kumanda üzerinde verdiğiniz komutlarda bir karşılık alamamanız durumunda “Remote Controller Calibration” butonundan cihazı kalibre edin. Bu kalibrasyon işlemi sırasında drone kapalı olmalıdır.
Stick Mode
Bu bölüm drone kontrolü için atanan butonların yönünü değiştirmektedir. Burdaki ayarların “Mod 2” olarak kalmasını tavsiye ediyoruz.